fotograaf, Pim Evers

Kunstkameraden van de Cultuurkantine


Social art

Jeugd en jongeren 8-18 jaar

Als kunstenaar heb ik drie keer meegedaan aan Kunstkameraden. Daarin werk je met kinderen die niet vanzelfsprekend met kunst in aanraking komen gedurende tien weken aan een kunstwerk. Het verhaal of dossier van het kind is niet belangrijk. Wat het kind bezighoudt des te meer. Een zeer waardevol traject, zowel op persoonlijk als artistiek niveau. Je komt in contact met kinderen met een belemmering, vluchtelingen of pubers die uit huis geplaatst zijn. 

Vluchtelingen

Door de toestroom van vluchtelingen in 2015 kwamen veel kinderen uit Syrië, Iran en Afghanistan in Breda terecht. Lisette Fleur van De Cultuurkanitne wilde deze kinderen koppelen aan kunstenaars, maar miste een projectleider met daadkracht en goede communicatieve vaardigheden. Ik heb toen het project van de grond af opgebouwd en 70 kinderen gematcht. Mijn taken waren kinderen en kunstenaars zoeken, matches maken en alles in goed banen leiden en een eindexpositie organiseren. Ook regelde ik wekelijkse workshops om kinderen in het azc te enthousiasmeren.

Een zeer bijzonder project, omdat ik als een van de weinigen contact had met alle kinderen en hun ouders. Veel koffie gedronken, verhalen gehoord en vrienden gemaakt.

Meer weten of bestellen?